Eén van de laatste lege woonblokken op IJburg is door kunstenaars en architecten omgetoverd tot tijdelijk hotel en congrescentrum. Het project is het slotakkoord van het vierjarige kunstproject Het Blauwe Huis.
Eén van de laatste lege woonblokken op IJburg is door kunstenaars en architecten omgetoverd tot tijdelijk hotel en congrescentrum. Het project is het slotakkoord van het vierjarige kunstproject Het Blauwe Huis. In de schaftkeet pruttelt de koffie, uit de bouwput verderop komen de eerste congresgangers omhoog. Het is lunchtijd, op het geïmproviseerde terras.
Sinds gisteren nemen architecten, kunstenaars, wetenschappers en geïnteresseerden een week lang de ontwikkeling van IJburg en andere gebieden onder de loep op het bouwterrein aan de Erich Salomonstraat. Voor de gelegenheid is de bouwplaats uitgerust met vijftig tijdelijke hotelkamers, een bibliotheek en twee conferentieruimtes.
“Door het juist hier te organiseren maken we bezoekers duidelijk dat IJburg nog in volle ontwikkeling is, ” zegt architect Dennis Kaspori (36) die samen met kunstenaar Jeanne van Heeswijk het symposium organiseert. “Op het symposium blikken we eigenlijk terug op de ontwikkeling van IJburg in de afgelopen vier jaar. Na de zomer publiceren we een boek met de resultaten en organiseren we een tentoonstelling. ”
Het Blauwe Huis opende in 2005 zijn deuren. Sindsdien is het ontstaan van IJburg op de voet gevolgd en waar nodig is geprobeerd een tegenwicht te bieden aan de strakke planmatigheid van het eiland. Dat leidde bijvoorbeeld tot de oprichting van een tijdelijke bibliotheek voor kinderen, een tijdelijk buurtcentrum voor jongeren en een openluchtbioscoop. Praktische voorzieningen die ontbreken. Het tijdelijke hotel en dito congrescentrum zijn daar opnieuw voorbeelden van.
Een kamertje in het betonnen casco van woonbl0k 18 kost tien euro per nacht (er zijn nog een paar kamers te vergeven). De hokjes met bed en tafeltje zijn opgebouwd uit steigerpalen en -doek, bij de prijs zit een pakketje met slippers, een nachtlampje en een handdoek inbegrepen – een noodzakelijkheid om ’s avonds over de betonnen vloer naar de wc te wandelen. De conferentieruimte en de bibliotheek zijn gemaakt in de kelder, en dat is een ruimte die uiteindelijk moet veranderen in een sporthal.
“We willen hier tevens laten zien dat je flexibel moet zijn in de ontwikkeling, ” vervolgt Kaspori zijn betoog over de plannenmakers van IJburg. “Op het eiland zijn bijvoorbeeld veel meer jonge gezinnen komen wonen dan gepland. Dat maken we duidelijk door IJburg tijdelijk te voorzien van de functies die daarvoor nodig zijn, zoals de bibliotheek voor kinderen. Later ontdekten we dat er ook veel gezinnen uit Slotervaart naar IJburg zijn vertrokken, zo kreeg je ineens meer jongeren op het eiland. Ook daar had niemand rekening mee gehouden. ”
Op het terras voor de schaftkeet blikt Kaspori tevreden terug op het kunstproject. “Uiteindelijk blaast Het Blauwe Huis blaast zichzelf op. De bibliotheek komt er en het jongerencentrum is er al. ” De afsluiting is sterk symbolisch. “Vier jaar geleden waren we één van de eersten op IJburg, en nu sluiten we af in één van de laatste blokken die worden gebouwd. ”
Het Parool, 4 augustus 2009