Na buurttafel wilde stadsdeel bankjes weg hebben, en toch weer niet

Sommige bewoners uit de Vrolikstraat zijn opnieuw in aanvaring gekomen met het stadsdeel over het straatmeubilair. Anderhalve maand geleden werd de buurttafel al in beslag genomen, nu woedt een strijd om de gevelbankjes.

Het ene bankje staat er al zeker tien jaar, het andere ruim een maand. Bij het stadsdeel werd geklaagd, een dag later stond de milieupolitie op de stoep. Of Jasper Schneider en zijn buurvrouw de gevelbankjes willen verwijderen.

“De klager regeert, ” zegt Schneider. “Niemand heeft er last van, één telefoontje en er staat ineens iemand voor de deur. Het bankje van mijn buurvrouw wordt al jaren gebruikt door buurtbewoners.”

Het is een nieuw hoofdstuk in de discussie over het straatmeubilair in de Vrolikstraat. Anderhalve maand geleden nam het stadsdeel de tafel in beslag die buurtbewoner Mustapha Slaili had neergezet om het onderlinge contact in de buurt te bevorderen. Met succes, want Jan en alleman kwam er een praatje maken. Maar de klachten namen ook toe en de tafel werd in beslag genomen.

Dat leidde weer tot woede bij buurtbewoners die juist dachten bij te dragen aan de sociale cohesie. Prompt stond er een nieuw tafeltje. Het werd een kat-en-muisspel met het stadsdeel. Inmiddels is er een compromis gesloten: tot acht uur ’s avonds mag de tafel naast het speeltuintje worden gebruikt, daarna kan het tafeltje nog tot tien uur worden gebruikt aan de overkant.

“Nu is er dus weer onduidelijkheid over die bankjes, ” zegt Schneider. “Er is echt niemand die er last van heeft, de stoep is nog steeds breed genoeg. Bij het stadsdeel lijken ze zelf niet eens te weten hoe het nu precies zit. ”

Het stadsdeel kon Schneider gistermorgen inderdaad niet vertellen hoe het precies zat, tot de dienst stadsdeelwerken het bankje kwam inspecteren.
In tegenstelling tot de handhavers van de milieupolitie, hebben de gebiedsbeheerders géén moeite met het bankje. “Als niemand er last van heeft, dan heb ik er geen problemen mee, ” aldus gebiedsbeheerder Ruud Ryter.

Hoe het dan kan dat enkele telefoontjes direct leiden tot handhaving? “Misschien is er inderdaad iets te enthousiast gereageerd, ” aldus een woordvoerster van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. “Het lijkt er ook op dat er geen wederhoor is toegepast. Waarschijnlijk heeft de milieupolitie strikt naar de regels gekeken. Formeel mag zo’n bankje niet. ”

Het Parool, 7 augustus 2009