Toestand jonge orka kritisch

HARDERWIJK (ANP) – De jonge orka die woensdagavond door medewerkers van het Dolfinarium op de Waddenzee is gevangen, vecht voor haar leven. Medewerkers doen hun uiterste best om het dier in leven te houden. Dat heeft een woordvoerder van het Dolfinarium in de nacht van woensdag op donderdag laten weten.

De ongeveer 3,5 meter lange orka kwam halverwege de nacht aan in het Dolfinarium in Harderwijk. Daar is ze onderworpen aan een uitgebreid onderzoek en kreeg het dier zout toegediend. Medisch lijkt ze in orde, maar de orka is sterk verzwakt en vermagerd.

,,Ze heeft in geen dagen gegeten. Elke minuut is kritisch”, zei Bert van Plateringen, woordvoerder van het Dolfinarium. ,,Dolfijnentrainers liggen continue bij haar in het water om te voorkomen dat ze tegen de kant botst. Ze moet wennen aan haar nieuwe omgeving.”

De medewerkers hopen dat de jonge orka de nacht en ochtend goed doorkomt. In dat geval is er een kans dat het jonge vrouwtje aansterkt en ze weer kan terugkeren naar open zee. ,,We weten dat er orka’s in de buurt van Gibraltar leven. Dat is relatief dichtbij. Maar op dit moment is het nog te vroeg om daarmee bezig te zijn,” aldus Van Plateringen.

De jonge orka werd woensdag vanaf een schip van het ministerie van LNV tussen Lauwersoog en Ameland gesignaleerd. Woensdagavond wisten medewerkers van het dolfinarium het dier te vangen. Het komt zelden voor dat een orka in de Waddenzee wordt gezien. De laatste keer dat een levende orka in Nederlandse wateren is gesignaleerd zou in 1947 zijn geweest. In 1963 is een dood exemplaar aangespoeld in Noordwijk.

Kees Camphuysen, deskundige op het gebied van onder meer zeezoogdieren bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), noemt het ,,buitengewoon bijzonder” dat er een orka in de Waddenzee zwemt. ,,De vraag is hoe hij hier is gekomen. Het dier is waarschijnlijk zijn kudde verloren. Maar dat weet je pas als je hem uit het water haalt.” Volgens Camphuysen komen orka’s doorgaans niet verder dan de Doggersbank ten noordoosten van Engeland.

Dit is één van de berichtjes die ik bij het ANP maakte, als freelance nachtredacteur. Verschenen op het ANP-net, eind juni

JEFF PINKSTER ORKA24; ALG-ORKA-WADDENZEE